Przypomina skrzyżowanie cytryny, gruszki i jabłka, jest twarda i kwaśna, a na surowo praktycznie nie nadaje się do spożycia. A jednak pigwa znajduje szerokie zastosowanie w kuchni: jest składnikiem nalewek, soków i konfitur, a także popularnym dodatkiem do herbaty. Warto po nią sięgnąć zwłaszcza jesienią i zimą – herbata z pigwą świetnie rozgrzewa, a dzięki delikatnie słodkim nutom sprzyja dobremu nastrojowi. Jeśli szukasz nowych połączeń i smaków, wypróbuj np. zieloną herbatę z pigwą i granatem, o lekko egzotycznym aromacie.
Pigwa i jej właściwości
Choć nie jest tak popularna jak cytrusy czy jabłka, pigwa z powodzeniem może je zastąpić, wprowadzając do naszej kuchni intrygujące nuty. Połączenie kwasowości i słodyczy sprawia, że przygotowane z pigwy przetwory są doskonale zbalansowane: niezbyt słodkie i niezbyt kwaśne. Warto wiedzieć, że oprócz samych owoców wykorzystuje się również pestki i nasiona pigwy. Owoce pigwy, wielkości średnich jabłek, trzeba odróżnić od owoców pigwowca, które mają wielkość orzechów włoskich, są też zdecydowanie twardsze. Zarówno pigwa, jak i pigwowiec to popularny składnik konfitur, soków i nalewek, które można dodać do przygotowanej samodzielnie herbaty. Ciekawą opcją jest też zakup herbaty z pigwą w postaci suszonej – owoc pigwy jest wówczas uzupełnieniem herbacianego suszu,. tworząc kompozycję o niepowtarzalnym smaku i aromacie.
Herbata z pigwą – dlaczego warto?
Ze względu na swoją wyważoną kwasowość, pigwa dodana do herbaty może zastąpić cytrynę. Uzyskujemy wtedy napar o interesującym, niespotykanym smaku i zapachu, który w razie potrzeby możemy delikatnie dosłodzić miodem. Pigwa jest też owocem niezwykle aromatycznym, oprócz smaku herbata z pigwą charakteryzuje się więc także wyjątkowym aromatem. Wiele zależy też od tego, jaki rodzaj herbaty wybierzemy. Zielona herbata z pigwą ma lekki, orzeźwiający smak i zapewnia pobudzenie na kilka godzin, z kolei czarna herbata z dodatkiem tego owocu będzie miała właściwości rozgrzewające.
Jesienią i zimą świetnie smakuje herbata z pigwą i innymi rozgrzewającymi dodatkami, takimi jak cynamon, goździki czy imbir. Eksperymentując z dodatkami, możesz stworzyć mieszankę, która będzie idealnie dopasowana do Twoich upodobań. Doskonale sprawdzają się też gotowe połączenia. W ofercie Big-Active znajdziesz np. zieloną herbatę z pigwą, skórką pomarańczową i owocami granatu, którą dodatkowo wzbogacono o płatki kwiatu słonecznika. Pamiętaj, by parzyć ją w wodzie o temperaturze ok. 75–80°C, nie dłużej niż 2–3 minuty. Dzięki temu uzyskasz aromatyczny napar pozbawiony goryczki.