Zapraszamy na pyszną galaretkę z jogurtem i musem truskawkowym. Galaretka z czerwonej herbaty Pu-Erh o orzeźwiającym aromacie z niewielką ilością soku z cytryny, dodatkiem miodu, podana z musem truskawokym… mmm.
Prosty i szybki sposób na smaczną niespodziankę, którą zaskoczysz swoich bliskich.
Galaretka z Herbaty czerwonej Pu-Erh z jogurtem i musem truskawkowym / 2 porcje:
SKŁADNIKI:
- 300 ml wody
- 2 saszetki Herbaty czerwonej Pu-Erh
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- miód, cukier trzcinowy do smaku (ewentualnie inny słodzik)
MUS TRUSKAWKOWY:
- 300 g świeżych truskawek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
DODATKOWO:
- 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
PRZYGOTOWANIE:
- Herbatę zaparzyć, posłodzić do smaku, dodać sok z cytryny, odstawić tylko do lekkiego
przestudzenia, a następnie wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. - Przelać do dwóch szklanek, wstawić do lodówki ustawiając je pod kątem i zostawić na
minimum 45 minut, aby płyn stężał. - W międzyczasie truskawki pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem, odstawić na 15
minut, a następnie podgrzać. - Kiedy truskawki zaczną wrzeć, poddusić przez około 4-5 minut i odstawić z palnika. Po
wystudzeniu dodać sok z cytryny oraz startą skórkę z cytryny. - Ułożyć na galaretce warstwę musu truskawkowego, a przed podaniem wierzch zwieńczyć
jogurtem naturalnym.
Smacznego!