Niezwykle subtelna, a jednocześnie wyrafinowana – taka jest biała herbata jaśminowa, powstająca z połączenia najdelikatniejszej odmiany herbaty i białych kwiatów szlachetnego jaśminu. Spożywano ją już 800 lat temu, na dworze chińskiej dynastii Song. Ponieważ wówczas zarówno jaśmin, jak i herbata dostępne były tylko najbogatszym, białą herbatę jaśminową nazywano „cesarską perłą” i traktowano jako wyjątkowy przysmak. Dziś zyskuje popularność na całym świecie, a dzięki szerszej dostępności możemy delektować się jej smakiem każdego dnia.
Jak powstaje herbata jaśminowa?
Jaśmin to niezwykła roślina, która ze względu na piękny aromat i wysoką zawartość olejków eterycznych od wieków wykorzystywana jest m.in. w perfumiarstwie; bywa też traktowana jako afrodyzjak. Pierwsze próby łączenia kwiatów jaśminu z liśćmi herbaty datuje się na V wiek. Drobne, białe kwiaty jaśminu wielkolistnego (do produkcji herbaty wykorzystuje się tylko tę odmianę) otwierają się w nocy i zamykają w dzień, dlatego zbiera się je wyłącznie bardzo wczesnym rankiem. Zebrane kwiaty przechowuje się w chłodnych pomieszczeniach, aby nie rozkwitły całkowicie, a następnie układa blisko herbacianego suszu – po to, by herbata przejęła aromat kwiatów. Proces aromatyzowania trwa kilka godzin i jest powtarzany kilkukrotnie. Na koniec do powstałej w ten sposób herbaty dodaje się też zwykle odrobinę suszonych kwiatów jaśminu.
Zapach jaśminu jest świeży i słodki, a jego dodatek sprawia, że herbata zyskuje niezwykłą delikatność. Można go dodawać do wszystkich jej odmian: od białej, przez zieloną i czerwoną, aż po czarną. Szczególne połączenie tworzy jednak z herbatą białą, która powstaje z najmłodszych, jeszcze nierozwiniętych listków i pączków herbacianego krzewu, zbieranych ręcznie wczesną wiosną. Liście i pąki nie są poddawane fermentacji, a jedynie suszone, dzięki czemu zachowują swój naturalny kształt, a przyrządzony z nich napar ma wyjątkowo delikatny smak, pozbawiony goryczki, która towarzyszy np. herbacie zielonej. Czysta biała herbata ma jasnożółty kolor, dodatek kwiatów jaśminu sprawia zaś, że przybiera ona niemal przezroczystą barwę, co jeszcze bardziej podkreśla wyjątkowy smak i aromat naparu.
Jak parzyć i podawać herbatę białą o smaku jaśminowym?
W przypadku białej herbaty jaśminowej – z uwagi na jej subtelny smak – szczególnie istotny jest właściwy sposób parzenia. Najważniejsze, by parzyć ją w nieco niższej temperaturze, bowiem wyższa temperatura może negatywnie wpłynąć na smak naparu. Pamiętajmy, że czysta biała herbata należy do najdelikatniejszych i zaleca się parzyć ją w niższych temperaturach, a dodatek jaśminu powoduje, że całość jest jeszcze subtelniejsza.
Podobnie nie należy przesadzać z długością parzenia: , by cieszyć się pełnią smaku i aromatu herbaty białej o smaku jaśminowym. Nie zaleca się również dodawania cukru do naparu, ponieważ sam jaśmin sprawia, że herbata jest lekko słodka. Aby docenić wyjątkowość tej mieszanki, najlepiej pić ją bez żadnych dodatków. Klasycznie podaje się ją w porcelanowych filiżankach, ale oczywiście równie dobrze smakować będzie przygotowana w kubku czy szklance. Spróbuj koniecznie białej herbaty o smaku jaśminowym Big-Active i przekonaj się, jak smakuje to znane i cenione od wieków połączenie!