Herbata jest obowiązkowym uzupełnieniem jadłospisu w wielu polskich domach. Jednak nie wszyscy wiedzą do jakich potraw pasują jej różne odmiany. Smak herbaty powinien bowiem komponować się z posiłkiem, a nie rywalizować z nim. Jeśli nie wiecie jaką herbatę wybrać, przeczytajcie naszą propozycję tego, jak osiągnąć harmonię potraw z naparem herbacianym.
Herbata czarna: ponieważ ma ona zdecydowany smak, herbata ta sprawdzi się przy posiłkach mięsnych. Wersja Earl Grey podkreśli smak czerwonych mięs, a także dziczyzny. Jeśli natomiast dodamy do niej odrobinę konfitury stanie się wyśmienitym dodatkiem do ciast i deserów.
Herbata zielona: z racji swojego łagodniejszego smaku doskonale będzie komponować się z potrawami lżejszymi takimi jak sałatki, warzywa i ryby. Klasyczny smak herbaty (nie owocowy) możemy również podać w towarzystwie delikatnie pikantnych potraw oraz serów o wyrazistym smaku.
Herbata biała: nie da się ukryć, że to najdelikatniejsza z herbat, dlatego dobrze sprawdzi się przy śniadaniu w towarzystwie chociażby jajek po benedyktyńsku, z lekkimi deserami bądź nieskomplikowanymi przekąskami.
Herbata czerwona: najlepiej odegra swoją rolę przy suto zastawionym stole, gdy delektujemy się tłustymi potrawami. Herbata ta jest bowiem bogata w związki garbnikowe tanin, które ułatwiają trawienie tłuszczów.