Ma głęboki, ciemnoczerwony kolor i wyrazisty smak – czerwona herbata, zwana też Pu-Erh, nie jest tak popularna jak jej zielona czy czarna odmiana, ale zdecydowanie warto lepiej ją poznać. Dobrej jakości czerwona herbata ma słodki i bogaty smak, który świetnie komponuje się z nutami cytrusowymi, stąd typowymi dodatkami do tej odmiany herbaty są cytryna, pomarańcza czy grejpfrut.
Jak powstaje herbata czerwona?
Warto wiedzieć, że wszystkie odmiany herbaty: od białej, przez zieloną i czerwoną, aż po czarną, pochodzą z tej samej rośliny – krzewu herbacianego camellia sinensis. Różnice w kolorze, właściwościach i smaku wynikają wyłącznie z odmiennego sposobu produkcji poszczególnych rodzajów herbaty. Najbardziej znana jest herbata czerwona Pu-Erh, z prowincji Yunnan lub Hunan w środkowo-południowych Chinach. Najlepsze czerwone herbaty pochodzą z upraw w wysokich górach, gdzie czyste powietrze oraz unikalny mikroklimat tworzą szczególnie sprzyjające uprawie warunki.
Proces powstawania czerwonej herbaty rozpoczyna się od zbioru zielonych listków z herbacianych krzaków. Najlepsze są te zbierane wiosną, ponieważ mają najczystszy i najdelikatniejszy smak. Następny etap to zwijanie i suszenie listków, które odbywa się w promieniach słońca, co pozwala zachować w herbacie naturalnie obecne enzymy i mikroorganizmy.
Później herbata czerwona poddawana jest procesowi fermentacji, odbywającej się w warunkach odpowiedniej wilgotności i temperatury. Na fermentację składa się oksydacja, wywoływana przez naturalnie obecne w herbacie enzymy, oraz fermentacja nieoksydacyjna, za którą odpowiedzialne są mikroorganizmy. Wszystkie te procesy przyczyniają się do powstania charakterystycznego, ziemistego smaku Pu-Erh. Ostatnie etapy procesu produkcji to chłodzenie, przesiewanie i leżakowanie. Warto wiedzieć, że czerwona herbata dojrzewa nawet 3–4 lata, zanim zostanie przesypana do paczek i trafi do sklepów. Zachodzące w tym czasie procesy wpływają na wyjątkową wartość i niezwykły aromat naparu.
Skąd bierze się niezwykły smak czerwonej herbaty?
Każdy, kto próbował czerwonej herbaty, z pewnością zapamiętał jej smak. Intensywny, lekko ziemisty aromat powstaje właśnie dzięki długiemu procesowi fermentacji. Niepowtarzalny jest również kolor naparu: czerwono-brązowy, z głębokimi, rdzawymi refleksami. Tak jak sama herbata czerwona potrzebuje czasu, by dojrzeć, tak często i my musimy się przyzwyczaić do jej specyficznego smaku.
Jak prawidłowo zaparzyć czerwoną herbatę? Najlepiej susz lub torebkę zalać wodą o temperaturze ok. 96°C, a następnie przykryć spodeczkiem. Czas zaparzania to od 4 do 5 minut – w zależności od osobistych preferencji i tego, jak mocny napar pragniemy uzyskać. Po upływie odpowiedniego czasu torebkę z herbatą lub zaparzacz z liśćmi należy wyjąć z kubka, aby herbata nie zyskała gorzkiego posmaku.
Jeśli nie przekonuje Cię smak czystej czerwonej herbaty, koniecznie spróbuj jej wersji wzbogaconych o owocowe dodatki. W ofercie Big-Active znajdziesz herbatę Pu-Erh o aromacie cytrynowym oraz grejpfrutowym. Cytrusowe nuty dodają gotowemu naparowi delikatną kwasowość i soczystą świeżość. Kto wie, może takie połączenie sprawi, że herbata czerwona stanie się Twoją ulubioną?