Nasiona szałwii hiszpańskiej świetnie sprawdzają się jako dodatek do deserów i puddingów.
Doskonale smakują ze świeżymi owocami, które nadają im charakteru.
Deser z chia z Herbatą białą z aloesem i musem malinowym / 2 porcje:
SKŁADNIKI NA DESER:
- 300 ml wody
- 2 saszetki Herbaty białej z aloesem marki Big-Active
- 2 łyżki chia
- miód, cukier trzcinowy do smaku (ewentualnie inny słodzik)
MUS:
- 300 g świeżych malin
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Zaparzyć herbatę, posłodzić i wymieszać.
- Przelać do pucharków, wsypać chia, odstawić do przestudzenia, a następnie wstawić do lodówki na 25 minut.
- W międzyczasie maliny zasypać cukrem, odstawić na 15 minut, a następnie podgrzać.
- Po wystudzeniu dodać sok z cytryny./li>
- Ułożyć warstwę malin na chia.
Chia możesz też zastąpić drobną tapioką. 3 łyżki tapioki gotuj przez 12 minut w 300 ml herbaty z cukrem.
Smacznego.