Propozycja w sam raz na gorące dni. Mrożona herbata z dużą ilością arbuza z dodatkiem mięty i limonki to jeden z naszych ulubionych napojów letnich.
Składniki:
- 800 g arbuza (waga bez skórki)
- 500 ml wody
- 3 torebki Zielonej herbaty Pure Green
- cukier trzcinowy do smaku
- 2-3 plasterki limonki + odrobina soku
- listki mięty + woda
- 500 ml wody
- 3 torebki Zielonej herbaty Pure Green
- cukier trzcinowy do smaku
- 2-3 plasterki limonki + odrobina soku
- listki mięty + woda
Sposób przygotowania:
1. Listki mięty włożyć do foremki na lód, zalać wodą i zamrozić.
2. Herbatę zaparzyć według wskazówek na opakowaniu.
3. Arbuza pokroić, wyjąć pestki i zmiksować, a następnie przelać przez sitko – nie przecierać, aby powstał klarowny sok.
4. Wystudzoną herbatę połączyć z arbuzem, rozlać do szklanek.
5. Posłodzić do smaku, dodać plasterek limonki oraz odrobinę soku z limonki.
6. Przed podaniem wrzucić po 3-4 kostki lodu do szklanki.
2. Herbatę zaparzyć według wskazówek na opakowaniu.
3. Arbuza pokroić, wyjąć pestki i zmiksować, a następnie przelać przez sitko – nie przecierać, aby powstał klarowny sok.
4. Wystudzoną herbatę połączyć z arbuzem, rozlać do szklanek.
5. Posłodzić do smaku, dodać plasterek limonki oraz odrobinę soku z limonki.
6. Przed podaniem wrzucić po 3-4 kostki lodu do szklanki.