Zielona herbata powinna stać się rytuałem w ciągu naszego dnia, dodatkiem do uzupełnienia codziennej diety. Eksperci wskazują na jej dobroczynne właściwości, a kto już raz rozsmakował się w zielonej herbacie, na pewno pozostanie jej wiernym wielbicielem. Jej smak i aromat to czysta przyjemność.
Nasz ekspert mgr inż. Anna Radowicka – dietetyk, technolog żywności, specjalistka w zakresie oceny jakości żywności, wskazuje na wyniki prac naukowców japońskich i holenderskich, których badania podkreślają dobroczynne działanie regularnie (trzy filiżanki dziennie) pitej zielonej herbaty..
Jak podkreśla ekspertka, specjalistka w dietach związanych z chorobami cywilizacyjnymi, w tym szczególnie w dietach odchudzających, zielona herbata posiada składniki redukujące wchłanianie tłuszczu, zwiększające wydatek energetyczny organizmu i spalanie tkanki tłuszczowej, zatem wspomaga odchudzanie, wpływa korzystnie na proces przemiany materii i dodatkowo zmniejsza apetyt. Zielona herbata ma również właściwości moczopędne, umożliwiające szybsze pozbycie się toksyn z organizmu.
Zielona herbata bywa nazywana eliksirem młodości
Jak podkreśla Anna Radowicka, wyniki dostarczają wielu dowodów na korzystne działanie zawartych w zielonej herbacie polifenoli wykazujących oraz spowalniające procesy starzenia. Te ostatnie zielona herbata zawdzięcza obecności katechin – substancji wykazujących znacznie silniejsze właściwości antyoksydacyjne niż taniny zawarte w herbacie czarnej. Zawiera również przeciwutleniacze, witaminy i kwas foliowy, które sprawiają, że skóra twarzy staje się gładsza, wypoczęta. Stąd, zielona herbata bywa nazywana eliksirem młodości. Warto zatem sięgnąć po filiżankę tego napoju także dla urody.
Przyjemność połączona z dbałością o dobre samopoczucie i urodę
Zielone herbaty mają wyrazisty smak. Propozycją Big-Active jest szeroka gama owocowych dodatków, również egzotycznych. Starannie wyselekcjonowanym liściom herbaty towarzyszą zatem: truskawki graviola, mango, marakuja, opuncja figowa, limonka, mandarynka, papaja i jagody goji, czy pigwa z granatem. Skład naszych herbat zarówno liściastych, jak i w torebkach, jest starannie dobrany, bo przygotowujemy je z myślą o chwili relaksu, przyjemności, zatrzymania w biegu pracowitego dnia, o wspomnieniu towarzyszącemu opowieści z dalekiej, egzotycznej podróży, radości spotkania. Przyjemność połączona z dbałością o dobre samopoczucie i urodę, to według nas idealne połączenie, które zamknęliśmy w propozycjach naszych zielonych herbat.
Herbata zielona Pure Green 20tb
Herbata zielona Pure Green 100g
Jednak, aby z zielonej herbaty wydobyć pełnię dobroczynnych właściwości i smaku, należy ją zaparzyć w odpowiedni sposób. Istotna jest przede wszystkim temperatura wody – zielona herbata nie lubi wrzątku. Woli temperaturę około 90 °C. Zanim więc herbata zielona liściasta lub ekspresowa zostanie zalana wodą, odczekaj chwilę, aby nie „przeparzyć” napoju. Potem można już tylko rozkoszować się odkrywaniem kolejnych smaków i aromatów zielonych herbat Big-Active i przy okazji cieszyć się z miłych chwil każdego dnia.
mgr inż. Anna Radowicka – dietetyk, technolog żywności.
Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie na Wydziale Nauk o Żywności w dwóch specjalizacjach: biotechnologii mleka i oceny jakości żywności oraz na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji ze specjalizacją dietetyka i żywienia człowieka. Prowadzi liczne szkolenia z zakresu odżywiania. Autorka artykułów na temat zdrowego trybu życia, ekspertka żywieniowa programu ”Dzień dobry TVN”. Specjalistka w zakresie chorób cywilizacyjnych, w tym szczególnie w dietach odchudzających, również dzieci. Jej misją jest szerzenie zasad zdrowego odżywiania, które zaleca stosować przez całe życie. W tym celu założyła i prowadzi od dwóch lat blog www.annaradowicka.pl