Nasiona szałwii hiszpańskiej świetnie sprawdzają się jako dodatek do deserów i puddingów.Doskonale smakują ze świeżymi owocami, które nadają im charakteru.
Składniki na deser:
- 300 ml wody
- 2 saszetki Herbaty białej z aloesem marki Big-Active
- 2 łyżki chia
- miód
- cukier trzcinowy do smaku (ewentualnie inny słodzik)
MUS:
- 300 g świeżych malin
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 saszetki Herbaty białej z aloesem marki Big-Active
- 2 łyżki chia
- miód
- cukier trzcinowy do smaku (ewentualnie inny słodzik)
MUS:
- 300 g świeżych malin
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Zaparzyć herbatę, posłodzić i wymieszać.
2. Przelać do pucharków, wsypać chia, odstawić do przestudzenia, a następnie wstawić do lodówki na 25 minut.
3. W międzyczasie maliny zasypać cukrem, odstawić na 15 minut, a następnie podgrzać.
4. Po wystudzeniu dodać sok z cytryny.
5. Ułożyć warstwę malin na chia.
Chia możesz też zastąpić drobną tapioką. 3 łyżki tapioki gotuj przez 12 minut w 300 ml herbaty z cukrem.
2. Przelać do pucharków, wsypać chia, odstawić do przestudzenia, a następnie wstawić do lodówki na 25 minut.
3. W międzyczasie maliny zasypać cukrem, odstawić na 15 minut, a następnie podgrzać.
4. Po wystudzeniu dodać sok z cytryny.
5. Ułożyć warstwę malin na chia.
Chia możesz też zastąpić drobną tapioką. 3 łyżki tapioki gotuj przez 12 minut w 300 ml herbaty z cukrem.