Fit
Udostępnij
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Truskawkowe semifreddo

Publikacja:

Czas:
15min
Ilość porcji:
2

Truskawkowe semifreddo to rodzaj włoskiego deseru, który można przygotować w domowej kuchni, a efekt końcowy będzie na tyle spektakularny, że przepis dołączy na stałe do domowego menu.
Delikatny smak, lekka konsystencja, nutka owocowego smaku – propozycja nie tylko dla lodowych smakoszy.

Składniki:

- 500 ml śmietanki 36%
- 300 g truskawek
- 250 g mascarpone
- 150 ml wody
- 3 torebki Herbaty zielonej z truskawką i graviolą
- 4 łyżki cukru pudru
- garść pistacji

Sposób przygotowania:

1. Herbatę zaparzyć w 150 ml wody, z czego z jednej torebki wysypać herbatę.
2. Wyjąć torebki z zaparzoną herbatą i odstawić do wystudzenia.
3. Zimną śmietankę ubić z cukrem, kolejno dodać mascarpone i ubijając całość wlać herbatę.
4. Zmiksować truskawki, połączyć z masą śmietanową i spróbować, czy słodycz jest odpowiednia. W razie potrzeby dosłodzić.
5. Krem przełożyć do silikonowej keksówki i wstawić do zamrażalnika na minimum 6 godzin, z czego w międzyczasie przemieszać krem 2-3 razy (co 2 godziny), aby pozbyć się kryształków lodu; nasze semifreddo będzie wtedy aksamitne.

Smacznego!

Oznacz @bigactive na swoim koncie na Instagramie hashtagiem #swiatbigactive, a dodamy Twój przepis na naszą stronę!