Orzeźwienie
Udostępnij
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Galaretka z herbaty czerwonej Pu-Erh z jogurtem i musem truskawkowym

Publikacja:

Czas:
15min
Ilość porcji:
2

Zapraszamy na pyszną galaretkę z jogurtem i musem truskawkowym. Galaretka z czerwonej herbaty Pu-Erh o orzeźwiającym aromacie z niewielką ilością soku z cytryny, dodatkiem miodu, podana z musem truskawkowym… mmm.

Składniki:

- 300 ml wody
- 2 saszetki Herbaty czerwonej Pu-Erh
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- miód
- cukier trzcinowy do smaku (ewentualnie inny słodzik)

MUS TRUSKAWKOWY:
- 300 g świeżych truskawek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Herbatę zaparzyć, posłodzić do smaku, dodać sok z cytryny, odstawić tylko do lekkiego przestudzenia, a następnie wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać.

2. Przelać do dwóch szklanek, wstawić do lodówki ustawiając je pod kątem i zostawić na minimum 45 minut, aby płyn stężał.

3. W międzyczasie truskawki pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem, odstawić na 15 minut, a następnie podgrzać. Kiedy truskawki zaczną wrzeć, poddusić przez około 4-5 minut i odstawić z palnika.

4. Po wystudzeniu dodać sok z cytryny oraz startą skórkę z cytryny.

5. Ułożyć na galaretce warstwę musu truskawkowego, a przed podaniem wierzch zwieńczyć jogurtem naturalnym.

Oznacz @bigactive na swoim koncie na Instagramie hashtagiem #swiatbigactive, a dodamy Twój przepis na naszą stronę!