Pobudzenie
Udostępnij
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Konfitura z dyni

Publikacja:

Czas:
15min
Ilość porcji:
2-3

Jesień to najlepsza pora na przygotowanie konfitury z dyni. Właśnie trwa sezon na te warzywa i jest to idealna okazja na zatrzymanie aromatycznego smaku dyni i pomarańczy w szklanym słoiku.

Nasza konfitura z dyni z dodatkiem Herbaty czarnej Pigwa & Granat Big-Active idealnie nadaje się jako dodatek do świeżego pieczywa, naleśników, ciast czy omletów. Stanowi zdrowe i pyszne urozmaicenie posiłków w jesienno-zimowy czas.

Składniki:

- 500 g dyni hokkaido (bez pestek, ze skórką)
- 2 pomarańcze
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 250 ml wody
- 1 torebka Herbaty czarnej Pigwa & Granat Big-Active

Sposób przygotowania:

1. Dynię pokroić w mniejszą kostkę, przełożyć do garnka, zasypać cukrem, wlać wodę i dodać torebkę herbaty.

2. Zakryć garnek i dusić do momentu, aż dynia zrobi się miękka.

3. Wyjąć herbatę i dodać pokrojoną w drobną kostkę pomarańczę, a następnie gotować, aż konfitura się zagęści.

4. Gorącą przełożyć do wyparzonego słoika.

Oznacz @bigactive na swoim koncie na Instagramie hashtagiem #swiatbigactive, a dodamy Twój przepis na naszą stronę!